Olympic Moves: talent is niet genoeg

Natuurlijk, meedoen is belangrijker dan winnen. En óf we meededen, bij de finales van Olympic Moves, een landelijk sportevenement voor scholieren. Met een dubbeldekker vol enthousiaste en getalenteerde Schoonoordleerlingen reisden we op 9 juni af naar het Olympisch Stadion in Amsterdam, een sporttempel die bij de begeleidende docenten vooral gevoelens van nostalgie losmaakt en bij de vooral leerlingen enthousiasme, vanwege de spectaculaire begin- en eindceremonie met rap- en dansacts. Helaas viel de opening letterlijk en figuurlijk (we stonden in de file) in het water, dus konden we direct richting de sportlocaties in Amsterdam waar de verschillende onderdelen werden afgewerkt.

Zelf was ik samen met Rob Gerlings begeleider van het meisjesschoolteam voetbal, een enthousiaste en gezellige  groep meiden, die vorig jaar al tweede werd in de landelijke finale. Helaas begonnen we slecht: de eerste wedstrijd werd kansloos verloren, de tweede wedstrijd gelijkgespeeld. Na enkele tactische omzettingen en een preek van de coach, volgden drie 1-0 overwinningen op rij. Helaas kwam de opmars te laat: ons doelsaldo bleek uiteindelijk ontoereikend voor een plaats in de kruisfinales.

En ja, meedoen is belangrijker dan winnen, maar even overheerste toch de teleurstelling. Want we wisten allemaal: ons team was goed genoeg voor een plek in de kruisfinales. Helaas is talent niet altijd genoeg; we waren te gemakzuchtig begonnen. Onwillekeurig drong de parallel met het onderwijs zich aan me op: de 5,49 die je nekt op je eindrapport. Had je maar harder geleerd aan het begin van het jaar… Of hadden we als coaches  gefaald? Hadden we de dames eerder op scherp moeten krijgen? Of is dat een overschatting van de rol van de coach/leraar? Daar kunnen we in de zomervakantie nog eens rustig over nadenken.

Gelukkig viel er tijdens het restant van de dag nog genoeg te genieten: van het opgeklaarde weer, van de feestelijke sfeer bij de slotact in het stadion en van de gezelligheid binnen ons team, een mix van OLZ- en OVZ-leerlingen. Jammer dat we die saamhorigheid niet veel vaker beleven.

Ook dit jaar sleepten we als school weer een aantal prijzen in de wacht. Het schoolvoetbalteam jongens werd landelijk kampioen, de tenissers leverden met een tweede plaats eveneens een topprestatie en de korfballers werden derde. Helaas eindigden de streetdance- en de atletiekploeg net op de vierde plaats. Opmerkelijk is de prestatie van Hai Donders: hij komt voor het derde jaar met goud naar huis (in 2015 ook voetbal en in 2016 veldlopen). Al met al kunnen we terugkijken op een prachtig evenement. Dank aan allen die hieraan hebben bijgedragen, niet in de laatste plaats Rob Gerlings als organisator. Bekijk hier een mooie sfeerimpressie: https://vimeo.com/221342666.