Winnaars PWS-excellentietraject

Op 12 april zijn de leerlingen uit havo 4 gestart met hun profielwerkstuk. Tijdens de startbijeenkomst werden de prijswinnaars van de OLZ profielwerkstukken uit havo 5 bekendgemaakt: zij konden de havo 4-leerlingen laten zien hoe je een goed profielwerkstuk maakt.

Dorith Grabner en Emma Jimenez kregen de havo-natuurstroomprijs voor hun profielwerkstuk “Zijn gezonde mensen gelukkiger?” (biologie). Zij hebben lang gezocht naar bruikbare definities van deze twee begrippen. Het is ze gelukt om een test te ontwikkelen om gezondheid en geluk te meten. Die test hebben ze uitgeprobeerd op 58 proefpersonen. Hieruit bleek bijvoorbeeld dat gelukkige mensen vaker de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente (250 gram per dag) eten dan minder gelukkige mensen. Om de vraag of gezonde mensen gelukkiger zijn echt te beantwoorden, zou echter een grootschaliger onderzoek nodig zijn.

De winnaars in de categorie maatschappij waren Willeke Ram en Romy Castermans met het profielwerkstuk “In welke mate is reclame in staat om jonge consumenten in Utrecht te laten switchen van telefoonmerk?’ (economie). Een dag eerder waren de prijzen voor vwo uitgereikt. In de maatschappijstroom ging de prijs daar naar Emma van der Tak en Annabel Ronhaar, voor het profielwerkstuk “”Het ontstaan van de wet Openstelling Huwelijk. Een onderzoek naar een klimaatverandering in politiek Paars” (geschiedenis). Floor den Dikken en Jeanine Goossens kregen de vwo-natuurstroomprijs voor hun profielwerkstuk “CO2-day”, waarin ze een app bouwden die de gebruiker motiveert om zijn CO2-uitstoot te beperken.

Vincent van Dijk, coördinator profielwerkstukken