Ballets Russes op Openbaar Lyceum Zeist

Maar liefst negen dansdocenten van Het Nationale Ballet waren op 13 en 14 maart te gast op het Openbaar Lyceum Zeist om 200 leerlingen te begeleiden bij de dansproductie Ballets Russes. Zoals ieder jaar organiseert het Openbaar Lyceum Zeist deze dansdagen voor alle leerlingen uit klas 4.

Tijdens deze dansdagen is kennis gemaakt met verschillende balletten van Les Ballets Russes. Dit dansgezelschap was wereldberoemd van 1909 tot 1929. Onder leiding van Sergei Diaghilev wist een groep getalenteerde dansers (Nijinski), componisten (Stravinsky en Satie) en kunstenaars (Picasso, Bakst) samen te laten werken. ‘Verbaas me!’ was zijn opdracht. Zo ontstonden zeer vernieuwende balletten, zoals Parade en Le Sacre du Printemps.

Samen hebben we genoten van twee mooie dagen, waarbij de leerlingen (uiteindelijk) ver uit de comfortzone durfden te gaan en hebben ervaren hoe het is om op een andere manier te dansen dan ze gewend zijn. Daarnaast is er hard gewerkt aan decor, techniek, film en fotografie. Met twee prachtige voorstellingen voor publiek als resultaat.

Lonneke van Drunen, docent ckv