Leerling Openbaar Lyceum Zeist haalt brons bij de Wiskunde Olympiade in Roemenië

In februari 2017 hebben in totaal 10529 leerlingen in Nederland meegedaan aan de eerste ronde van de Wiskunde Olympiade. Jippe Hoogeveen zat toentertijd nog in vwo 3 en ging samen met 242 andere onderbouwleerlingen door naar de tweede ronde. Deze ronde kenmerkt zich door opgaven waarbij ongebruikelijke, leuke maar zeker ook uitdagende wiskunde gebruikt moet worden. Bij twee van deze vragen gaat het niet alleen om het geven van het juiste antwoord, maar ook om het geven van een goede onderbouwing – wat gelukkig één van de sterke punten van Jippe is waarna hij doorging naar de finale.

In de finale behaalde hij maar liefst 46 van de 50 punten waarmee hij uitgenodigd werd om deel te nemen aan het trainingsprogramma voor de internationale wiskundewedstrijden. Ook hierbij is er vervolgens een strenge selectietoets om te bepalen wie Nederland mag vertegenwoordigen bij de internationale wiskunde olympiade. Deze vond dit jaar plaats in Cluj-Napoca van 7 tot 14 juli. Er waren twee wedstrijddagen waarbij je drie opgaven voorgeschoteld kreeg die ieder zeven punten waard waren.

Deze opgaven zijn van zeer hoog wiskundig niveau. De behaalde resultaten van het team zijn:

• 28 punten – ZILVER: Matthijs van der Poel (17 jaar, IJsselstein, 5 vwo, Christelijk Gymnasium Utrecht)
  • 22 punten – BRONS: Nils van de Berg (18 jaar, Oosterhout (NB), 6 vwo, Sint-Oelbertgymnasium Oosterhout NB)
  • 22 punten – BRONS: Jippe Hoogeveen (15 jaar, Odijk, 4 vwo, Openbaar Lyceum Zeist)
  • 20 punten – BRONS: Jovan Gerbscheid (15 jaar, Amsterdam, 4 vwo, St. Ignatiusgymnasium Amsterdam)
  • 18 punten – BRONS: Thomas Chen (17 jaar, Den Haag, 6 vwo, Gymnasium Haganum Den Haag)
  • 13 punten – Eervolle vermelding: Szabi Buzogany (18 jaar, Amersfoort, 5 vwo, Corderius College Amersfoort)

Daarnaast is het heel bijzonder dat Jippe zichzelf echt veel heeft aangeleerd. Tijdens de wiskundelessen is hij veelal bezig geweest met de opgaven van zijn trainingsdagen. Als jongste winnaar van het team, heeft hij echt een bijzondere prestatie geleverd. Voor de liefhebbers hieronder een voorbeeldopgave die Jippe heeft moeten oplossen: