Donatie Schoonoord run in goede handen!

Graag stuur ik jullie hierbij een bericht vanuit Malawi waar ik nu voor 6 maanden met mijn familie woon. Deze zomer ben ik op bezoek geweest bij de Home of Hope, weeshuis in Malawi. Het is bijzonder om te zien dat er zoveel weeskinderen bij elkaar wonen. Het is een groot terrein waarop huisjes staan waar “moeders” met circa 7 jonge weeskinderen wonen. Er staan ook grotere gebouwen waarin de jongens en meisjes die ouder zijn slapen. De kinderen trekken allemaal met elkaar op en zijn gelukkig met wat ze hebben. Ik heb in een korte tijd vrienden gemaakt met leeftijdgenoten. Eén van die jongens is doof en gebruikt gebarentaal. Hij heeft mij in een paar dagen veel geleerd zodat we aardig konden communiceren.

Het hoogtepunt van ons verblijf was het kunnen overhandigen van de donatie ter waarde van 2.387,35 euro, wat wij samen met de hele school tijdens de Schoonoord Run voor de zomervakantie bij elkaar hebben gerend. Tijdens de openingsceremonie van de dag, die daar rond 6 uur in de ochtend elke dag plaatsvindt, stond ik op het podium in een grote hal vol weeskinderen en alle volwassenen die daar wonen en werken. Ik had een soort cadeaubon gemaakt met wat foto’s van de run en de waarde van het geld. Dit heb ik overhandigd aan Mr Chepeta, de oprichter van de Home op hope. Deze man is 89 jaar oud. Het was indrukwekkend om te zien hoe blij hij was met dit bedrag.
Wat hierin meespeelt is dat geld in Malawi een andere waarde heeft als bij ons. Als je hier een goede baan hebt verdien je ongeveer 30.000 Kwatcha’s per maand (dit is ongeveer 35 euro). 60% van de bevolking leeft onder de armoede grens en heeft dagelijks ongeveer 1.000 kwacha’s (€1,20) te besteden. En nu kwam ik met een totaal bedrag van 2.000.000 kwatcha’s!!! Dat is echt een grote stapel geld. In dit weeshuis is helemaal geen geld en als je wilt investeren dan ben je afhankelijk van giften.

Mr Chipeta wil graag dat als weeskinderen vertrekken uit de Home of Hope dat zij zelfstandig hun bestaan kunnen opbouwen. Daarom is er inmiddels een basisschool en ook een middelbare school. Het is zijn droom om nu een technische highschool op te zetten. Het gebouw stond er al. Mijn donatie kwam precies op een goed moment. De dag nadat ik het geld heb gegeven, ben ik samen met de Head teacher van deze technische hogeschool naar de stad gereden om spullen te komen. De school had namelijk nog niks qua lesmateriaal. Door deze donatie is het mogelijk geworden om op een goede manier te starten!
In november ga ik terug om te kijken hoe de kinderen leren om met hun handen mooie dingen te kunnen maken.
Nogmaals super bedankt voor jullie bijdrage!

Timo Dekkers