Expressieprofiel

Kennis maken met en leren waarderen van kunst en cultuur.

Expressieprofiel

Je maakt muziek, je danst, je filmt, je schildert, je speelt toneel, je maakt graffiti. Je gaat op excursie naar exposities, het theater en grote steden. Jij bent een Expressieleerling.

Je leert bovendien zelfstandig werken, samenwerken, presenteren, kritisch zijn, een mening vormen, jezelf zijn, naar elkaar luisteren, respect en interesse tonen voor andermans werk. Allemaal zaken waar je nu en later in je werk, je studie of gewoon privé veel plezier van zult hebben.

Als je na het volgen van het Expressieprofiel de smaak te pakken hebt kun je in de bovenbouw kiezen voor het vak Kunst en daar examen in doen. Misschien dat je na de middelbare school wel naar de film-, dans- of kunstacademie wilt. Daar zijn het expressieprofiel en het vak Kunst een goede voorbereiding op, maar in alle gevallen biedt het een verdieping van je creatieve ontwikkeling.

Lesprogramma

Je volgt uiteraard het normale lesprogramma. Als je voor het Expressieprofiel kiest, volg je bij de vakken Beeldende Vorming, Drama en Muziek een speciaal expressie-programma. Deze praktijklessen worden gegeven door onze eigen vakdocenten, maar ook door kunstenaars, dansers of artiesten. De lessen zijn in je eigen lokaal op school of op locatie. Zo ontdek je waar je eigen talenten liggen.

De lessen worden georganiseerd vanuit vijf disciplines:

• Beeldend
  • Theater
  • Dans
  • Film
  • Muziek

Kosten
Een aanvullende ouderbijdrage van €175,- per jaar, voor werkmaterialen, workshops, reis- en entreekosten.

Wat doen we en voor wie?

Wat we doen
Aboriginal painting, graffiti, mozaïek, striptekenen, mangatekenen, speksteen, urban painting, drama van theatergezelschap De Utrechtse Spelen, griezeldagen met dans, kostuum en decor, streetdance, breakdance, stepdance, animatiefilm, het schrijven van een script, een storyboard maken, leren bedienen van camera, videoclips maken, theaterzang, rap, DJ’ing en flowkaal.

Verder bezoek je door de jaren heen diverse culturele instellingen en activiteiten in Zeist, Hilversum, Utrecht, Amsterdam en Nijmegen.

Voor wie?
Voor jou! Als je origineel durft te zijn, ook wilt samenwerken, je van je middelbare schooltijd wat bijzonders wilt maken.

Kunst als examenvak

In de bovenbouw kunnen alle leerlingen kiezen voor het examenvak Kunst Beeldende Vorming. Hierdoor kunnen zij hun expressieprofiel voortzetten en afronden met het Centraal Examen.

Ook de vakken CKV en Muziek leveren een bijdrage aan de algemene ontwikkeling op gebied van kunst, muziek en cultuur. Diverse activiteiten worden er door het jaar heen georganiseerd in het kader van CKV en de Cultuurkaart.

De leerlingen die na het eindexamen kiezen voor een studie in de kunst, muziek of drama kunnen extra begeleiding krijgen van de vakdocenten bij de voorbereiding. Ieder jaar doet het Openbaar Lyceum Zeist mee aan de Jong Talent Beeldend, een expositie waar examenwerk van kunstleerlingen van de verschillende scholen in Zeist wordt geëxposeerd.

Neem contact op met een van onze expressiecoördinatoren:

h.lanslots@osgs.nl

w.mulderij@osgs.nl