Talent

Het Openbaar Lyceum Zeist wil de talenten van de leerlingen in de brede zin van het woord maximaal helpen ontwikkelen en daarbij rekening houden met verschillen voor wat betreft belangstelling, manier van leren, niveau of tempo.

Hoe doen we dat concreet?

Wij bieden realistisch en uitdagend onderwijs met betekenis voor de persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling. Er valt veel te kiezen en wij bieden mogelijkheden om te leren binnen én buiten de school.

Er zijn diverse brugklassen: Havo-kansklas, havo/vwo en, bij voldoende aanmeldingen, homogene brugklassen vwo. Voor leerlingen met een vwo+/gymnasium advies is er Gymnasium Extra. Wij werken met een brugperiode die maximaal twee jaar duurt. Hierdoor krijgen leerlingen voldoende tijd om het best passende niveau te behalen. De Havo kansklas duurt  één jaar. Na het brugjaar gaat de leerling naar 2 havo of 2 mavo.

Profiellessen, Cambridge en DELF certificaten en U-Talent

Als je kiest voor een van de profielen expressie en sport krijg je de mogelijkheid je interesse en talenten op expressie of sportief gebied te ontwikkelen. Daarnaast leer je in deze profiellessen samen te werken met je medeleerlingen. Daarvan profiteren alle leerlingen binnen onze scholengroep.

Leerlingen met behoefte aan extra uitdaging bieden wij de mogelijkheid om inernationaal erkende certificaten te halen bij Engels (CAE of FCE) en bij Frans (DELF). Het geeft de taal een extra impuls en zorgt voor verrijking van het curriculum vitae.

Wij werken nauw samen met de Universiteit Utrecht om de ontwikkeling van vaardigheden in de bètavakken in alle klassen te stimuleren. Tevens kunnen leerlingen deelnemen aan excellentie trajecten en aan olympiades voor verschillende bètavakken.

In het algemeen kunnen wij stellen dat op het Openbaar Lyceum:

• De leerlingen worden gekend
  • Talenten breed worden ontwikkeld
  • Het onderwijsaanbod breed is
  • Het leren zich zowel binnen als buiten de school afspeelt

Voor leerlingen met een Gymnasium advies en een brede interesse is er De Jonge Onderzoeker. Hier is het onderwijs specifiek gericht op leerlingen die wel van een extra intellectuele uitdaging houden. Het onderzoek van De Jonge Onderzoeker richt zich zowel op de alpha als op de bèta en gamma vakken.